Patrick Just de la Paisières

Mijn naam is Patrick Just de la Paisières. Ik kom uit Nederland en ben eind 2008 tien weken lang student geweest op de Intercultura Language School in Samara. Als ik zo naar de verhalen van andere oud-studenten op deze site kijk, zie ik dat er een probleem opdoemt. Hoe kan ik namelijk in slechts enkele alinea’s gaan vertellen over mijn wereldtijd in Samara?

Toen ik in Samara aankwam, sprak ik welgeteld drie woorden Spaans. Aangezien alle lessen volledig in het Spaans zijn, was het zeker de eerste dagen even wennen. De docenten gebruiken ter ondersteuning echter veel gebaren en helpen je echt om alles te begrijpen. Hierdoor leer je veel in korte tijd. Bovendien wordt de stof op verschillende manieren gepresenteerd: memory-spelletjes, presentaties, ‘knip-en-plak’-opdrachten, groepsdiscussies met andere studenten en het zingen van liedjes behoren allemaal tot het repertoire!

Doordat je bovendien bij een Spaanssprekend gastgezin leeft, wordt je gedwongen meerdere malen per dag je verhaal uitsluitend in het Spaans te doen. De Costa Ricaanse familie heeft verder ook ruime ervaring met studenten en weet zodoende ook prima hoe dingen geduldig moeten worden uitgelegd in het Spaans. Bovendien stimuleerde mijn gastgezin mij ook om Costa Rica ècht te leren kennen door mij mee te nemen naar familiefeestjes en rodeo´s.

Ondanks de goede lessen en de hulp van mijn Costa Ricaanse familie waren er wel momenten dat het studeren me moeilijk werd gemaakt. Hoe dat kwam? Samara is namelijk prachtig en er is altijd wel iets te beleven! De school is gelegen aan een heel mooi strand. Als er geen aapjes in de bomen te zien zijn, dan wordt er wel gesurft of geluierd in de hangmatten. Bovendien organiseert de school zelf ook erg veel activiteiten: excursies, danslessen, voetbalwedstrijden, filmavonden…. Alles is mogelijk! Je zult je dan ook geen moment vervelen in Samara!

Zelf ben ik erg blij dat ik de keus heb gemaakt om naar Intercultura Language School te gaan in Samara. Het was zonder twijfel de leukste tijd van mijn leven. Ik leerde er niet alleen Spaans, maar ook veel over de Latijns-Amerikaanse cultuur. Ik maakte er veel vrienden en beleefde er onvergetelijke momenten. Ik weet daarom ook zeker dat ik er snel weer zal terugkeren: Samara is toch een beetje mijn tweede thuis geworden!

İPura Vida!

Location: 
Netherlands